Фирмата майка "Тад груп" е подготвила искове за седемцифрена сума срещу България

Георги Стефанов
16.08.2019 / 13:11

Фирмата майка от Калифорния "Тад груп" (TAD Group) е подготвила искове във вашингтонския търговски арбитраж срещу България по конвенцията за защита на чуждестранните инвеститори, тъй като целият бранд страда. Става въпрос за шест-седемцифрена сума, която ще бъде поискана от държавата.

Това каза в ефира на bTV Георги Стефанов, адвокатът на един от обвиняемите по делото за хакерската атака срещу НАП – собственика на българския клон на компанията Иван Тодоров, който е в ареста. "За нас е необяснимо защо той е задържан, защото най-малко данни в делото има за него. Името му не се споменава нито от свидетели, нито от каквито и да е други доказателства", каза Стефанов.

"Нямам представа защо изобщо е поискана такава мярка за неотклонение спрямо него. Това поставя обвиняемите в едно неравнопоставено положение. Най-вероятно ще се борим за изменение на мярката", добави адвокатът. По думите му не може един неосъждан човек, който се занимава с легален бизнес, да бъде задържан като общественоопасен, каквито са мотивите на прокуратурата.

Иван Тодоров е обявен за подбудител на хакерската атака срещу сървърите на приходната агенция, от които бяха източени личните данни на над 5 млн. души. Със същото обвинение е търговският директор на "ТАД груп" Георги Янков. За извършител е сочен служителят на фирмата Кристиян Бойков.

Според адвоката Иван Тодоров е натопен или от конкурентна фирма, или от някой, който има интерес "Тад груп" да бъде закрита. "В делото има двама свидетели, които са бивши служители на фирмата, които са били на изпитателен срок и са работили по един месец там. Не са имали никакъв досег с Иван Тодоров, освен при назначаването и освобождаването им", коментира още Георги Стефанов.

Той нарече "инсинуация" и "картинки" фирмените чатове, които бяха представени като доказателство по делото и в които се твърди, че Иван Тодоров е поставил на Кристиян Бойков задачата да хаква сайтове и след това да им предлага да станат клиенти на "Тад груп". Прокуратурата цитира и думи на Тодоров, че ще свали правителството. "Той няма спомен да е казвал или писал подобно нещо. Съмнявам се в тези изнесени картинки", заяви адвокатът.

Защитата на Иван Тодоров е внесла молба в спецпрокуратурата Кристиян Бойков да бъде разпитан пред съдия, за да присъстват и адвокатите на другите обвиняеми. Стефанов каза, че не се притесняват от разказа на Кристиян, нито от възможността той да сключи споразумение с прокуратурата. Той заяви, че няма разнобой в интересите на обвиняемите.

"Ние в политически спорове не влизаме. Ние се занимаваме само с процеса и защитата на нашите доверители. Проблемът на този процес е, че се политизира. Ако го нямаше този политически натист, защото не може зам.-главният прокурор да говори за политика, не му е работата. Той трябва да говори за процеса и доказателствата по него, ако изобщо трябва да говори за нещо" - така Стефанов коментира думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че "някои хора и партии поставиха интересите на 5 млн. българи след своите лични интереси, само и само да компрометират прокуратурата".

Адвокатът обяви, че са подготвени искове пред съда по правата на човека в Страсбург. "Защото целият този натиск нарушава презумпцията за невиновност. Пресконференциите, дадени непосредствено преди съдебните заседания по гледане на мярката, безспорно влияят на съда. Защото съдът е жив човек, той е субективен в една или в друга посока. Не може да му се влияе, има решение на съда по правата на човека, че това е недопустимо", заяви Стафанов и посочи, че визира твърденията на прокуратурата за виновност. "Не може прокуратурата да излезе пред телевизионните екрани и да твърди, че някой е виновен. Може да твърди, че са внесли обвинения, че са събрани доказателства, но не и това откровено обвинение и твърдение за виновност и едва ли не вече имаме осъдени, е недопустимо", каза той.

Източник: Дневник
Снимка: Юлия Лазарова
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев