Отбелязваме 116 години от Илинденско-Преображенското въстание

Петрова нива
17.08.2019 / 13:40

116 години от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва днес в местността Петрова нива с национален възпоменателен събор. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев.

Точно тук в местността Петрова нива от 11 до 13 юли 1903 година заседава 7-и революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и взима решение за вдигането на въоръжено въстание против Османското иго в Одринска Тракия.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 19 август - Преображение по стар стил, но 26 дни по-късно е жестоко потушено.

В местността Петрова нива днес има фолклорен фестивал, след което научен конгрес за фактите и обстоятелствата известни около въстанието.

Кулминацията на честванията започва в 20.00 ч. със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храма-костница „Св. Петка“. От 20:30 ч. ще бъде открито възпоменателното тържество пред мемориала. Предвидено е президентът Румен Радев да произнесе слово по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се състои и заря-проверка.

По различното от предишни години е, че днес към Петрова нива се минава през пропускателен пункт, където всички автомобили се дезинфекцират заради африканската чума по свинете. А на собствениците на сергии със скара са раздадени чували от БАБХ, където да се събират хранителните отпадъци.

Източник: БНТ
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев