19 август е Световен ден на фотографията

Фотоапарати
19.08.2019 / 14:25

На 19 август се навършват 179-годишнината от фотографията, призната от Френската академия на науките и изящните изкуства.

На 19 август 1839 г. във Френската академия на науките и изобразителните изкуства е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер. Френското правителство закупува патента и веднага го прави публично достояние.

Фотографията навлиза в потребителския пазар широко през 1901 г. с въвеждането на добре познати модели камери, а през 1925 г. се появява първата камера Leica с 35-милиметрово черно-бяло фолио.

Фотографията се нарича процес на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлина. Терминът произлиза от гръцките думи phos (светлина) и grapho ("писане").

Опитите за „фотография“ датират от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Джоузеф Нисефорт Нипсе.

Излага се 8 часа на ярка слънчева светлина и използва полирана калаено-оловна плоча за фотографска плака.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г. През 1959 г. в тогавашното техническо графично училище (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) се открива редовно и задочно обучение по фотография.

Първата запазена снимка на българи е от 1842-1843 година. Портретът е сниман във Виена от възрожденския Тодор Минков с майка си. Снимката вероятно е направена от българина Анастас Йованович, твърдят експерти.

Пионерите фотографи, които създават и популяризират фотографското изкуство в България, са Анастас Йованович, Атанас Стоянов, Тома Хитров, Георги Данчов и Георги Свети Георгиев.

От 1993 г. фотографията започва да се изучава като отделна специалност в катедрата за филмова и телевизионна операция и фотография в НАТФИЗ.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев