Умъртвяването на прасетата заради обявеното огнище на АЧС в Кресна почти приключи

Прасета
19.08.2019 / 15:32

Въпреки заканата за протести умъртвяването на прасетата заради обявеното огнище на африканска чума в Кресна почти приключи. Направиха го и продължават да го правят самите стопани, тъй като от Българската агенция по безопасност на храните им дадоха още два дни толеранс. Обходът по къщите обаче започна при масирано полицейско присъствие. Как прасето, открито в река Струма, се оказа политическо? И коя е реалната опасност от разнасяне на заразата в града, през който минава международния път за Гърция?

Още преди пристигането на институциите, ангажирани към прилагане на извънредните мерки за ограничаване на разпространението на заразата, повечето хора бяха умъртвили прасетата в дворовете си. Димът от врящата вода в казаните издаваше къщите, в които има свинска сватба в лятно време. Методи е животновъд от години. Гледа специална порода прасета и най- тежко му е да преглътне, че няма да я опази. Категоричен е обаче, че решението им не е доброволно.

И тъй като братът на Методи директно отнесе заразата в Народното събрание, попитахме кмета на Кресна, който е от опозиционната партия, как тежката ситуация с чумата ще се отрази на местния вот. Така разбрахме, че чумавото прасе, открито в река Струма, което до сега беше ничие, се оказа политическо.

Източник: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев