Нов случай на африканска чума по свинете в Пловдив и Ловеч

Дива свиня
19.08.2019 / 17:00

Трупът на убита дива свиня е дал положителен резултат за вируса на болестта.

"Открит е нов случай на африканска чума по свинете, открит на територията на Перущица." Това съобщи директорът на Областната дирекция по горите в Пловдив Мирослав Димитров веднага след заседанието на Регионалната епизоотична комисия, цитиран от БТА.

На 10 август е открит мъртъв труп на дива свиня, който тества положително за вируса на ASF. Издадена е заповед от БАБХ за обявяване на първичен инцидент на болестта в Перущица. В тази връзка достъпът до горските територии в заразената зона, обхващаща площ от 200 квадратни километра, в земите на ловно-стопанските райони на Брестовище, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар. Предстои претърсване на района за мъртви диви прасета.

„Ловът е забранен в обявените райони“, каза Мирослав Димитров.

Досега в Пловдивска област са инспектирани 51 населени места от общо 74, попаднали в рамките на двадесет километра. "Проверени са 1092 обекта, заклани са 2184 свине в задния двор и са издадени 29 предписания за доброволното им клане. Останалите 23 населени места в областта ще бъдат проверени до края на седмицата", каза той. също д-р Чавдаров.

Африканската чума по свинете дойде и в района на Ловеч. След проучвания на убитата дива свиня е установено, че е болен от африканска чума по свинете. Прасето е отстреляно от Ловно-рибарското дружество, гр. Априлци. Домашните прасета не са заразени.

Собствениците избиват доброволно домашните си прасета, за да не бъдат евтаназирани от службите.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев