Цедка за отваряне на нови аптеки

Аптека
20.08.2019 / 08:30

Своеобразна цедка за отваряне на нови аптеки предвижда проект за промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Той е предложен за обществено обсъждане от здравния министър Кирил Ананиев.

За целта ще бъде създадена Национална аптечна карта, която ще регламентира в кои райони да има повече, а в кои по-малко аптеки. Така, според мотивите на министър Ананиев, населението ще има по-добър достъп до медикаменти.

Въпросната карта трябва да определи минималните потребности от аптечно обслужване и достъп до лекарства на територията на всяка област.

По данни на Съюза на фармацевтите в България сега съществуват огромни диспропорции както в различни области, така и в рамките на една и съща.

Към момента например денонощните аптеки в цялата страна са под 1 процент, като преобладаващо те са в столицата и няколко областни града.

Според проучване на съсловната организация населението, което обслужва средно една аптека в страната, е 1800-1900 души, в Кърджали – 3000, а в София около 1200-1300 човека.

Един от механизмите, предвидени в проектозакона, е една основна аптека да разкрива свои филиали в по-малките населени места. На подобен принцип сега работят общопрактикуващите лекари там, където селищата са с малобройни жители. Там към практиката на джипито работят фелдшери. Всяка аптека ще може да разкрива до два филиала на територията, на която оперира, работейки на график на седмица не по-малко от два пъти по четири часа.

Предвижда се още ценообразуването и заплащането на лекарства по линия на Националната здравноосигурителна каса да се определя от закон.

Според проекта се забранява един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти. Според мотивите на министър Ананиев това се прави, за да се осигури възможност за конкуренция между участниците на пазара.

Занапред прилагането на медикаменти за лечение на заболявания и състояния извън определените им показания при липса на друга алтернатива за лечение може да се прилага само ако научно е доказано, че те могат да помогнат. Това се прави по изключение и само под контрола на лекар, който ще носи цялата отговорност за лечението.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев