Премиерът Бойко Борисов: Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток

Бойко Борисов и Айман Ал Сафади
20.08.2019 / 13:23

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Йордания Хашемитско кралство Айман Ал Сафади. По време на разговорите си премиерът Борисов отбеляза, че Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток и Северна Африка.

Премиерът наблегна на приятелските отношения между двете страни, както и на много добрата степен на взаимодействие и сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. Това е сближаващ фактор за поддържане на положителен политически диалог между двете страни.

"Убеден съм, че това посещение ще даде нов тласък на двустранните ни отношения и значително ще допринесе за по-динамично сътрудничество на всички нива", каза премиерът Бойко Борисов пред йорданския външен министър.

Акцентът на разговора им беше върху процеса Акаба, иницииран от крал на Йордания Абдула II през 2015 г. за засилване на международното и регионално сътрудничество срещу опасностите от тероризма, радикализацията и насилствения екстремизъм.

Премиерът Борисов подчерта, че България оценява инициативите на краля на Йордания за борба с тероризма, като най-важните от тях са срещите в Акаба. Българският премиер добави, че сме готови да разгледаме възможни форми на сътрудничество с процеса в Акаба в други формати като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа или Берлинския процес.

Беше изтъкната и ролята на Съюза за Средиземноморието, който се утвърди като ценен форум за политически и икономически дебат относно регионалното партньорство и интеграция. Съпредседател на съюза е Айман Ал Сафади.

Премиерът Бойко Борисов каза на външния министър на Йордания, че миналата година се навършват 50 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Беше изтъкнато, че сътрудничеството в области от общ интерес следва да се разшири.

Борисов и Ал Сафади обсъдиха стимулирането на развитието на търговските, икономическите и инвестиционните отношения, както и установяването на по-тесни контакти между бизнес общностите на двете страни.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев