Второ огнище на Африканска чума край Велинград. Заразата е открита отново при загинало диво прасе

Дива свиня
20.08.2019 / 13:56

Още едно огнище на Африканска чума по свинете е регистрирано в Пазарджишко, също като първото - в района на Велинград. Това стана ясно след днешното заседание на Епизоотичната комисия, свикано от областния управител Стефан Мирев.

Заразата е открита отново при загинало диво прасе, намерено на територията на Държавното ловно стопанство „Алабак“. Изследваната проба е положителна. Предстои да бъде издадена заповед за обявяване на новото огнище, както и превантивни мерки, една от които е забрана на достъпа до гората за всички, които нямат отношение към борбата с разпространението на чумата. В това число са гъбари, билкари, туристи, дървосекачи.

Определен е срок до 5 септември, в който да бъде превозена изсечената до момента дървесина от инфектираните зони в ловните стопанства „Чепино“ и „Алабак“, като това ще се върши при стриктно спазване на хигиена, за да не се разнесе заразата.

Експертите решиха да бъдат предложени компенсации по 300 лева и за стопаните на прасета извън 20-километровата зона около големите свинекомпекси, ако се съгласят сами да заколят домашните си свине.

Разбра се още, че жител на село Хаджиево се е жалвал, че не е включен в списъка с имащите право на финансовата подкрепа, макар също добросъвестно да е заклал и прибрал прасетата си в указания срок. По случая предстои проверка.

Източник: Дарик
Снимка: pxhere.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев