Ангела Меркел: Европа ще бъде истински обединена само със страните от Западните Балкани

Ангела Меркел
20.08.2019 / 16:25

Германският канцлер присъства на 30-ата годишнина от падането на Желязната завеса.

,, Европа ще бъде наистина обединена само когато страните от Западните Балкани станат част от Европейския съюз (ЕС). "" Това каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БГНЕС.

Според информационната агенция това е поредното потвърждение на желанието и стремежът на берлинските власти за разширяване на ЕС, което е непопулярна идея сред някои държави-членки на ЕС и много избиратели.

В унгарския град Шопрон Меркел участва в честването на 30-годишнината от падането на Желязната завеса през 1989 г. - ключов момент в обединението на Стария континент. Меркел заяви, че „Паневропейският пикник“, проведен на австро-унгарската граница през 1989 г., отразява ценностите на „европейската солидарност, свобода и човечност“.

"Ако погледнете нещата от геостратегическата им страна или просто погледнете картата, ще откриете, че Европа ще бъде наистина обединена със страните от Западните Балкани", подчерта Ангела Меркел.

Германският канцлер, заедно с унгарския премиер Виктор Орбан, също присъстваха на църковна служба в Шопрон, отбелязвайки годишнината на пикник, по време на който близо 600 източни германци преминават границата и бягат на Запад - първото такова масово бягство от Берлин Стената е построена през 1961 г., играе ключова роля при падането й три месеца по-късно.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев