Експертите предупреждават за нова икономическа криза

Възможна икономическа криза в България
21.08.2019 / 13:46

Експертите предупреждават за нова икономическа криза, която може да достигне до България. Нашата икономика изпитва първите ефекти от забавяне на световната икономика - свиване на износа, производството и инвестициите.

Страната поддържа икономическия си растеж от около три процента и половина на година. Заетостта, заплатите и потреблението продължават да растат, но статистиката от последните месеци не е толкова оптимистична.

"Миграцията вече е започнала. В България имаме свиване на промишленото производство, имаме свиване на износа, дали това ще предизвика рецесии в България или просто забавяне на растежа, сега е твърде рано да се каже", каза Лъчезар Богданов от Институтът за пазарна икономика.

„Във всеки случай България е в по-добро състояние, отколкото беше през 2008 г., когато започна глобалната финансова криза, но това не означава, че няма да има много бързи и незабавни последици“.

И това вече се наблюдава главно в търговията и производството. Забавянето на китайската икономика, износа и търговските войни в световен мащаб също дават основание на експерти да предупредят за очаквана рецесия или дори криза.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев