Учените работят върху ваксина срещу африканската чума по свинете

Прасе
21.08.2019 / 14:15

Учените работят усилено над ваксина срещу африканската чума по свинете заради избухването на вируса в Азия, според Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Земеделските производители забавят разпространението на вируса за дълго време чрез карантина и убиване на заразените животни. Опустошителното начало на заболяването в Източна Азия се засилва и изисква друго решение.

Досега учените не са считали вируса за приоритет за изследване, докато не достигна Китай миналата година, където той е половината от световната порода свине. Оттогава тя се разпространи в други азиатски страни, включително Виетнам и Тайван, където са убити милиони животни.

Въпреки че болестта не се предава на хората, тя е много заразна и смъртоносна за прасетата.

„Днешната ситуация, при която имате тази глобална заплаха, поставя много по-голям акцент върху това изследване“, казва д-р Луис Родригес, който ръководи правителствената лаборатория на САЩ за болести на чужди животни на остров Плъм, Ню Йорк.

Ваксината може да бъде разработена с мъртъв или отслабен вирус. Първият подход обаче не е ефективен от африканската чума по свинете.

Във Виетнам, където вирусът уби 3,7 милиона прасета за шест месеца, правителството заяви, че тества ваксини, но не е предоставило информация за програмата.

В Китай правителството заяви, че учените работят върху ваксина, която променя вируса генетично - подход, използван от американски изследователи.

Американското министерство на земеделието заяви, че наскоро е подписало поверително споразумение с производител на ваксина за по-нататъшно изследване и разработване на един от тримата кандидати за ваксина. Кандидатите са направени чрез генетично модифициране на вируса за изтриване на определени гени.

Дори ако ваксините станат достъпни, те може да не работят по целия свят. Ваксините, разработени за вируса например в Китай и Европа, може да не направят нищо в Африка на юг от Сахара, където болестта е била по-дълго време, съобщава "Time".

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев