Ще има ли публично-частно партньорство в киберсигурността?

Кибер сигурност
21.08.2019 / 15:13

Днес се води дискусия за публично-частното партньорство като стратегически решения за противодействие на кибер заплахите.

Павел Димитров, говорител на голяма застрахователна компания и съорганизатор на събитието, заяви пред БНР, че обществото се нуждае от подобно партньорство между частния сектор и държавата в областта на киберсигурността.

Той обясни, че за тази цел са необходими законодателни промени: "Дори ако има силно желание от страна на частната сигурност да подпомага и да взаимодейства с държавните структури за киберсигурност, това не е регламентирано. Основната идея на дискусията е да може за да отговори на необходимостта от тези законодателни промени. "

"Киберсигурността трябва да бъде разделена на лична и бизнес сигурност ... Държавата не може да се справи сама, частната охрана трябва да взаимодейства с държавата и това може да е по-важно от размера на санкциите, които трябва да се увеличат, тъй като виждайки, че това е съвременен начин за провеждане на политика за рекет и изнудване '', каза Павел Димитров.

Друг участник в дискусията - председателят на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери Ростислав Петров, отбеляза пред БНР, че „трябва да има публично-частно партньорство“ и изрази очакването си за бъдеща съвместна работа с държавните институции.

"Както виждаме, това е спешно и няма шанс да продължите без него, защото тези атаки ще продължат да се увеличават, вместо да ги намаляват", каза Петров.

"Много хора ще кажат, че държавата (премиерът, президентът) са виновни (за кибератаки), но всъщност хората, на които е поверена тази сигурност, са виновни. Имайте предвид, че тези хора, на които е поверено сигурността на уебсайтове на правителствени институции като НАП трябва да бъде висококвалифицирана и обучена. Няма начин това да бъде направено от редовен системен администратор ", добави той.

Според него хората в риск трябва да преминат през обучение, за да избегнат подобни пропуски. А тези, които открият уязвимости, трябва да бъдат насърчавани (например финансово) да докладват за тези пропуски в сигурността пред властите.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев