Купуваме значка за полицай срещу 60 лева в нета. Фалшивите отличителни знаци могат да застрашат сигурността на гражданите

...
22.08.2019 / 09:09

Само срещу 60лв. може да бъде закупена значка на Национална полиция в популярен сайт за онлайн търговия. Продавачите предлагат и фалшиви полицейски униформи, които всеки може да закупи.

Интернет продавачите предлагат все по-разнообразна стока в своите онлайн магазини или профили в популярни сайтове за търговски обяви. Нерегулирано търговците обявяват за продажба различни отличителни знаци на Национална полиция.

Притежанието на подобни фалшиви артикули би могло да застраши обществената сигурност, тъй като са достъпни за всеки потребител. Само с няколко „клика“ всеки може да закупи нужната екипировка, за да заприлича на полицейски служител – от значка до светещ буркан за автомобила, и да влезе в ролята на истински униформен.

Продаването и използването на подобни униформи и отличителни знаци обаче е престъпление, което се наказва спрямо Наказателния кодекс. Текстовете предвиждат лишаване от свобода до три години или пробация на граждани, които държат или носят служебни знаци в нарушение на Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража или Закона за съдебната власт.

За този, който подправи или пусне в обръщение подправени официални удостоверителни знаци, законът предвижда лишаване от свобода до две години или пробация. Един от последните случаи на „фалшив полицай“, за който „Монитор“ съобщи, е от края на миналата година, когато граждани сигнализираха за „почерпен“ мъж на средна възраст, който лежи безпомощно на земята. Той е притежавал оръжие и е бил облечен в униформа, обозначена със служебни полицейски знаци, без да има право на това.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев