България първа в ЕС ще предложи застраховка срещу хакерски атаки

Киберсигурност
22.08.2019 / 10:26

България е първата държава в Европа, която предлага застраховка срещу хакерски атаки. Както гражданите, така и институциите и предприятията ще могат да се възползват от услугата. ИТ секторът настоява за по-ефективна работа между институциите и частния сектор за предотвратяване на хакерски атаки. Един добър пример е Израел, където работят добри публично-частни партньорства. Йоана Миланова се срещна с водещ експерт по киберсигурност в Израел, който описа как в страната му успяват да се справят със случаи като Българската агенция за приходите.

 

БНТ: Как оценявате безпрецедентното изтичане на лични данни в хакерска атака срещу НАП?

Орен Елимелех - международен експерт по киберсигурност от Израел: Знам много малко за нападението, не съм го проучил подробно. Но от това, което знам, тази атака се случи преди няколко седмици, бяха откраднати данни и имаше теч.

 

БНТ: Имахте ли подобен случай в Израел и как се справихте?

Орен Елимелех - международен експерт по киберсигурност от Израел: В Израел има много случаи, които са подобни на този. Например само преди два дни подобна атака се случи по време на изборите. Някой открадна данни от една от страните и ги разпространи публично. Това, което правим, е да помогнем на такава партия или организация. Опитваме се да разберем как се е случило теча, събираме тези данни и ги премахваме от Интернет, което означава, че разследваме компютри, интернет, мобилни устройства, телефонни разговори, лаптопи. Търсим информация как се е случило теча и къде са отишли ​​данните. Опитваме се да намерим това, което се нарича "принадлежност", което е много трудно да се направи - да намерим атаката и как тя е свързана с нейния източник. Преди по-малко от месец една от основните институции на Израел бе атакувана, с изтичане на данни на близо 2,9 милиона граждани. Помогнахме на организацията за разследването, събрахме информация и всичко се върна към нормалното.

 

БНТ: Как държавата и частният сектор могат да си взаимодействат в киберсигурността?

Орен Елимелех - международен експерт по киберсигурност от Израел: В областта на киберсигурността една от най-важните стъпки е прозрачността. Прозрачност между организациите, между държавните институции и между хората - между правителството и частния сектор. Ако споделят данните, те ще могат да открият атаката много по-рано. Това е много важно и това е нещо, което националните институции правят в Израел. Това е нещо, което националните институции трябва да правят много активно в България.

 

БНТ: Има ли хакерска застраховка в света?

Орен Елимелех - международен експерт по киберсигурност от Израел: Има нова застраховка срещу хакерски атаки. Например, това, което правим тук в България, правим същото и в Израел. В България това е да помогне на организацията, да помогне за намаляване на загубите, да се върне към нормалното, да ги предпази от загуби от трети страни, да им изпрати отговори, да се срещне с някого и да реши проблема.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев