Шансовете на Кристалина Георгиева да оглави МВФ се увеличават

Кристалина Георгиева
22.08.2019 / 15:14

Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд препоръча да се отмени възрастовата граница за управляващия директор на фонда. Това изявление проправя пътя на Кристалина Георгиева, която е кандидат за Европейския съюз, да оглави МВФ.

24-членният Изпълнителен съвет на Международния валутен фонд препоръчва премахването на възрастовата граница на управляващия директор. Промяната трябва да бъде одобрена с обикновено мнозинство от Управителния съвет на Фонда, който включва всички 189 държави-членки на Организацията.

Съгласно действащите правила, кандидат за нов шеф на МВФ трябва да е на възраст под 65 години и да управлява най-късно до 70-годишна възраст. Промените в тези правила трябва да бъдат гласувани до 4 септември.

Премахването на възрастовото ограничение ще отвори пътя на Кристалина Георгиева да стане управляващ директор на Международния валутен фонд. След трудни преговори и силна подкрепа от страна на Франция и южните страни-членки, тя бе избрана за кандидат на Европейския съюз за поста. В момента възрастта й е възпрепятствана, защото Георгиева навърши 66 години преди седмица.

От януари 2017 г. Кристалина Георгиева е изпълнителен директор на Световната банка. След като беше определена за управляващ директор на Международния валутен фонд, тя беше в административен отпуск за изборния процес.

По традиция фондът се управлява от европеец, а успешната й кариера и международен опит й дават голямо предимство. Съединените щати обаче намекнаха, че те също могат да излязат с кандидатурата си.

Имената на останалите кандидати ще станат ясни до 6 септември, а новият директор на МВФ ще бъде избран на 4 октомври.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев