БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за свързани лица в енергетиката

Кирил Добрев
22.08.2019 / 16:17

БСП ще внесе до края на седмицата сигнал в прокуратурата за свързани лица в енергетиката, в резултат на което скача цената на тока за българския производител. Това обяви на пресконференция заместник-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.

През юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа и то при положение, че имаме възможности да произвеждаме два пъти повече отколкото потребяваме, посочи той.

"Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия, плаща по-ниска цена на тока отколкото производителят на банички отсреща до Съдебната палата", даде пример Добрев.

В България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество, посочи Добрев и отбеляза, че преди два месеца работодателските организации са сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че свързани с Ковачки дружества - производители на ел.енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

Кирил Добрев отбеляза, че през летния сезон при пускането на мощности в почивка се е получил изключително голям недостиг на ел.енергия и тогава се включил въпросният монополист, като цената на тока от 80-90 лева скача до 180 лева, а в пикови моменти над 200-220 лева на мегават час.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков посочи, че КЗК отказва да свърши работата си, твърдейки че няма свързани лица, в нашия сигнал ще покажем, че тези лица са свързани и ще търсим санкция на този въпрос.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев