ЕЦБ обмисля нови икономически стимули

Европейски съюз
23.08.2019 / 10:24

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля кои биха могли да бъдат най-добрите икономически стимули за възможен пакет от мерки, включително намаляване на лихвите и ново изкупуване на облигации, за да се противодейства на опасенията, че растежът е по-бавен от очаквания, предаде Асошиейтед прес.

Публикуваните протоколи от срещата на 25 юли отразяват дискусиите дали пакет, включващ комбинация от намаление на лихвите и обратно изкупуване на облигации, ще бъде по-ефективен от мерките за прилагане поотделно. Много анализатори очакват ЕЦБ да добави нов тласък към срещата си на 12 септември.

Протоколите цитират изявление на ЕЦБ, в което се посочва, че тя е решена да действа за повишаване на инфлацията и е готова да използва всички свои инструменти.

Ръстът в еврозоната през второто тримесечие беше едва 0,2 на сто, докато най-голямата му държава - Германия, падна и може вече да е в рецесия.

„ЕЦБ се намира в доста неудобно положение“, казва Карстен Бжески, икономист от ING. „Тя трябва да демонстрира желанието и решителността си да действа, но в същото време също знае, че паричната политика сама по себе си вече не може да реши проблема с ниския растеж и ниската инфлация в еврозоната. Въпреки това, правенето на нищо не е наистина вариант.", съобщи "Financial Times".

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев