Българинът е умерен и отговорен потребител

Потребител
23.08.2019 / 14:05

Повече от 70% от хората, участвали в академично проучване на профила на българите, не вярват, че отпадъците, събрани в контейнери за разделно събиране, се рециклират. Това е проучване, което журналистът Димитър Събев прави за дисертация заедно с УНСС. Резултатите са работещи и предварителни и тяхната статистическа обработка ще бъде по-подробна.

40 процента от хората са изхвърлили закупените, но неизползвани стоки през последната година, включително храни, които са презареждали, според данните на този етап.

"Получена е много популярна анкета. Досега сме събрали, почти без бюджет, отговорите на 1350 души, което е повече от всяко пазарно маркетингово проучване", обясни Димитър Събев пред "Хоризонт".

Домовете ни са пълни със старо и ненужно оборудване.

Анкетата показва също, че над 2/3 от участниците имат стари компютри, стари счупени мобилни устройства в домовете си - ресурси, които се изхвърлят в домовете ни, каза Димитър Събев.

Всеки втори българин търси място без много туристи за почивката си, показва изследването на Димитър Събев.

Повечето хора произвеждат и консервират храни.

Проучването пита дали сами произвеждате домакински продукти и какъв източник на заем предпочитате - банка или приятели и роднини. Оказва се, че 44 процента сами произвеждат храна и консерви, а 65% търсят финансова помощ от приятели и роднини. Събев отбеляза, че е вероятно процентът на самопроизведената храна да е по-висок, защото анкетата е насочена повече към жителите на големия град.

"Българите обикновено не обичат да живеят на кредит. Това беше потвърдено много ясно - кредитният ентусиазъм не е като този на американец." По-малко от 6% от анкетираните казват, че са теглили заем, за да направят подарък, по-малко от 15% активно пазарува в деня, известен като Черен петък".

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев