Огнище на чума по свинете и във Варненско

Диви свине
23.08.2019 / 16:11

"Огнище на Африканска чума по свинете е регистрирано във Варненско. Заболяло диво животно е открито в района на село Осеново, Община Аксаково", съобщи за Дарик областният управител Стоян Пасев.

"Останките от заразеното диво прасе са намерени в неделя, 18 август. Сигнал за находката край аксаковското село е подадена от гражданин", разкри пред Дарик директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

"Пробите, анализирани в Националната референтна лаборатория в София, са потвърдили наличие на заразата", обясни д-р Димова. Със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните, от 21 август е забранен достъпът до ловностопанските територии в инфектираната зона.

Тя е с площ 200 кв. км. и обхваща територии край селата Кранево, Рогачево, Ген. Кантарджиево, Климентово, Кичево, Каменар и варненския кв. „Виница”, става ясно от издадената заповед.

Вирусът се оказва опасно близо до четири индустриални свинекомплекса в област Варна. Това е вторият случай на Африканска чума по свинете във Варненско за тази година.

През февруари, болестта бе открита при дивя свиня край девненския квартал "Повеляново".

Източник: Дарик
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев