Вещество, съдържащо се в течности за електронни цигари и наргилета, ще бъде включено в списъка на наркотиците

Наргиле
23.08.2019 / 19:17

Вещество, съдържащо се в течности за електронни цигари и наргилета, ще бъде включено в списъка с наркотици. Това предвижда промяна в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, предложена от Министерството на здравеопазването.

5F-MDMB-PICA ще се контролира чрез включването му в списък I - Растения и вещества, представляващи висок риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, които са забранени за употреба в хуманната и ветеринарната медицина.

Веществото е от групата на синтетичните канабиноиди. Освен че увреждат централната нервна система, сърдечно-съдовата система и бъбреците, синтетичните канабиноиди, към които принадлежи това вещество, са значително по-пристрастяващи от марихуаната.

Предложението се отнася до установен клиничен случай на пациент, спешно хоспитализиран след употреба на цигара, съдържаща синтетичния канабиноид 5F-MDMB-PICA. Веществото вече е под контрол в САЩ, като има съобщени случаи на опиянение.

По химична структура и фармакологични свойства веществото може да се счита за аналог на вече синтезирания канабиноид 5F-ADB в България в списък I, за който има доклад за смъртен случай на територията на страната.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев