Евростат: За пет години в България не е реализиран морски круиз

Круизен кораб
24.08.2019 / 20:19

През последните 5 години в България не са реализирани морски круизи от нашите две пристанища Варна и Бургас, данните на Евростат показват тенденциите в развитието на този вид морски туризъм в страните от ЕС през миналата година.

Единственият морски круиз, тръгващ от пристанище Варна, беше през 2013 г., според европейската статистика.

Въпреки това много от нашите туристически компании предлагат организирани круизи с най-известните лайнери на известни круизни компании като Celestyal Cruises, Costa Cruises или Costa Crociere - круизна компания със седалище в Генуа, Италия, собственост на най-големия оператор на круизни линии - US-British Carnival Corporation и plc, конгломерат Royal Caribbean Cruises LTD и други.

Родните компании предлагат организирани круизи до стартовите и крайните пристанища, които отменят ангажиментите на туристите за самолетни билети. За тези, които искат да отплават от пристанището на произход, местните туроператори помагат в евтини самолетни билети със специални цени на самолетни билети, настаняване в хотел и визи, когато е необходимо.

Например, круиз с Венеция Wheel с полет от София до Венеция и от там с круизен кораб струва около 2000 лева, американски круиз с Dream с полет от Истанбул до Маями, САЩ, включва 10-дневен круиз до Ямайка, Каймановите острови, Маями на цена от 3 570 лева и други.

Някои от най-евтините круизи, предлагани от нашите компании, включват много намалени отстъпки до 50 процента за втори човек на пътуване, като петдневна разходка с лодка около Италия за 500 лева на човек и три дни със средиземноморски кораб на южното ни крайбрежие. съседна Гърция наддава за около 600 лева на човек.

Предлагат се и луксозни оферти на цена от 1 600 лева на човек за 7-дневен круиз по най-екзотичните кътчета на Средиземно море, както и оферта от 1 700 лева за 7 дни по крайбрежието на Адриатика.

Миналата година броят на пътниците, пътуващи по море от ЕС до различни дестинации, достигна 7 милиона, надминавайки рекорда от 6,9 милиона през 2012 г., според Евростат.

Повечето пътници / около 85 процента от всички пътници / са се качили на круиз в една от петте държави на ЕС, като водещата част за повечето туристи на круизни кораби, държани от Италия - близо 2 милиона заминават от пристанищата в Италия. Следват Испания - 1,5 милиона пътници, Германия - 1,1 милиона пътници, Обединеното кралство - 1 милион пътници и Белгия - 500 хиляди пътници.

Повечето пътници в круиз пътуват от две европейски пристанища, които са водещи в този вид туризъм: Саутхемптън, Великобритания - над 830 000

пътници и Барселона, Испания - 720 хиляди пътници.

Нашата съседка, безспорният лидер в круизните пътувания, е Гърция, с над 220 000 пътници от пристанищата в южната ни съседка. Броят на круизите от Турция намалява: от 250 000 пътници през 2013 г. - до около 60 000 през последната година. и главно с дестинации в Средиземноморието.

Северната съседка на Румъния също не е завършила круизи от пристанището си миналата година.

Морските круизи, обхванати от тази статистика, са тези, при които пътниците са снабдени със собствени каюти и развлечения на борда. Пътниците на фериботи или еднодневни пътувания с лодка не са включени в проучването, каза Евростат.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев