Има ли икономическа криза на морското крайбрежие на България това лято?

Плаж
25.08.2019 / 11:27

В началото на лятото имаше сериозна дискусия за кризата на летния туризъм в страната. Дискусията започна в края на юни и началото на юли, тоест се фокусира изцяло върху състоянието на летния туризъм през юни. Основните са, че 1) летният туризъм през юни е в криза (плажовете са празни) и 2) българите бягат от родното Черноморие и масово предпочитат Гърция (задръстванията на границата). Днес вече имаме данните на НСИ за туризма през юни и можем да хвърлим светлина доколко горните твърдения са верни.

Нека започнем с някои пояснения. Първо, ще можем да коментираме летния сезон като цяло, когато имаме данни за юни, юли и август - юни е най-слабият от трите месеца и не винаги точно прогнозира събитията през сезона. Широката дискусия за събитията през юни обаче заслужава мотивиран отговор с данни. Второ, ние използваме официалните данни на НСИ за всички единици за настаняване с повече от 10 легла - по-малките единични легла не се поберат тук, което крие част от данните, особено за нощувките, прекарани от българи. Трето, ние се фокусираме не върху общите данни за страната, а конкретно върху туризма в морските региони - това са Бургас, Варна и Добрич. На места събираме Варна и Добрич като показателни за Севера спрямо Юг (Бургас). Конкретният показател, който разглеждаме, е не само броят на нощувките, но и реалните нощувки, прекарани в настаняване в трите зони - могат да се разглеждат като индикатор за туристическите дни на човека в морето.

Преди да вникнем в детайлите на туризма през юни 2019 г., е добре да направим две общи наблюдения. Първият е, че летен туризъм в България е много по-зависим от чужденците в сравнение с българите. Нощите, прекарани от чужденци, са пет пъти повече от българите в Бургас и осем пъти във Варна. Разликата в доходите на местата за настаняване е още по-голяма - седем пъти в Бургас и 10 пъти във Варна в полза на приходите от нощувки, прекарани от чужденци. Второто е, че трябва да вземем предвид и по-дългите тенденции, а не само да гледаме на промяната тази година от предходната. Последното е особено важно, когато разгледаме представлението на Юга на Север и отварянето на своеобразна ножица между двете.

Общата картина за юни 2019 г. (в сравнение с юни 2018 г.) показва различни развития в трите области. В Бургас например се наблюдава спад на броя на нощувките на български граждани в рамките на 22 хиляди нощувки (-7,1%), което обаче се компенсира напълно от увеличаване на броя на чужденците с 35 хиляди нощувки ( + 2,2%). Приходите от настаняване през юни също се увеличиха с близо 6 милиона лева, достигайки 92 милиона лева, както заради повечето чужденци, така и някои увеличения на цените.

На север е в обратната ситуация - спад в броя на нощувките с чужденци, а във Варна - с близо 48 хиляди (-5.3%), а в Добрич - с около 25 хиляди (-6.9%). На север обаче се наблюдава увеличение на нощите на българи - въпреки лек спад във Варна в рамките на 1 500 по-малко нощувки на българи (-1,3%), има солидно увеличение с близо 12 хиляди нощувки на българи в Добрич ( + 16,9%). Добрата новина е, че ръстът на нощувките на българи в Добрич (морските общини са Балчик, Каварна и Шабла) продължава вече трета година - от 51 хиляди нощувки през юни 2016 г. до 81 хиляди през юни 2019 г. на север, през юни те са 73 милиона лева, докато в Добрич остават подобни, докато във Варна намаляват с над 2 милиона лева поради по-малкия брой чужденци.

Въпреки някои положителни развития - нарастването на чужденците в Бургас и нарастването на българите в Добрич, като цяло се наблюдава спад на броя на нощувките, прекарани през юни, провокиран главно от по-малкия брой чужденци на север. Трябва обаче да се отбележи, че този лек спад идва след период от три години стабилен растеж. Това ясно се вижда от графиката, показваща движението на реализираните нощи на север и юг, с разделение на българи и чужденци. В този общ контекст трудно може да се говори за драмата в летния туризъм, особено на фона на осезаемия спад на чужденците след 2015 г. Графиката показва и отварянето на ножиците между север и юг, както през последната година за чужденци и като цяло за чужденци. българите. През юни Бургас засяга сериозно Варна и Добрич по отношение на българските туристи - при 166 хиляди нощувки на българи в Бургас в сравнение със 152 хиляди във Варна и Добрич през юни 2012 г., сега те са 292 хиляди до 190 хиляди в полза на Бургас (юни 2019 г.)

Остава да се отговори на последния въпрос, а именно дали българите са избягали масово в Гърция? За целта използваме данните за пътувания на български граждани в чужбина. Те показват, че през юни 2019 г. 135 000 български граждани са пътували до Гърция, което е реално увеличение през предходните 3-4 години. Имайте предвид обаче, че преди кризата (2008-2009 г.) тези пътувания през юни достигнаха над 180 хиляди - провокирани от голям брой командировки до южната ни съседка преди 10 години.

За да направим сравнение с пътуванията на българите до Черно море, ще използваме броя на нощувките, а не реализираните нощувки. Общата картина показва, че през юни 2019 г. 146 000 български граждани са пренощували на българското Черноморие, а 135 000 българи са пътували до Гърция. Трябва да се има предвид обаче, че не всички пътуват до Гърция за ваканция - 75 хиляди от тези 135 хиляди изрично са заявили тази причина, докато други са посочили „бизнес цел“ или „друга цел“. Поглеждайки към юни 2016 г., нощувката на българите по Черноморието е била 117 хиляди, докато пътуващите до Гърция са 99 хиляди. С други думи, българските туристи в трите морски района на страната все още бият толкова, колкото пътуващите за Гърция през юни. Като цяло тенденцията и за двете е нараснала, така че е спорно дали връзката ще се обърне в някакъв момент.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев