Недостиг на храни и лекарства - най-лошият сценарий за Брекзит без сделка

...
12.09.2019 / 09:43

Недостигът на храна и наркотици, както и бунтове - това според доклад на британското правителство е най-лошият сценарий за Брекзит без сделка. Досието „Жълт чук“ бе публикувано за първи път в британския "Sunday Times" в началото на август, а след настояването на опозицията, решението направи целия документ публично достояние.

Цена на необходимостите, липса на разнообразие от храни, скъпи вносни стоки, ако има такива - досието „Жълт чук“ описва ситуацията във Великобритания, ако става въпрос за Брекзит без сделка.

Според правителствен документ, при липса на споразумение между Лондон и Брюксел, британците са изложени на риск да загубят достъп до някои лекарства. Очаква се камионите, пресичащи Ламанша, да чакат километри на опашки, понякога с дни, а не се изключва хаос на трафика.

Част от документа беше публикувана от британските медии преди месец, но правителството на Борис Джонсън уверява, че макар това да е възможен сценарий, той не е единственият.

Въпреки това скептиците са на мнение, че ако цените на стоките се покачат, ще бъдат ударени най-бедните британци, ще последват масови безредици в страната и сивият сектор ще процъфти.

Лидерите на ЕС се срещат в Брюксел на 17 и 18 октомври. Тогава трябва да стане ясно и дали ще постигне споразумение за развод или ще напусне Лондон без сделка.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев