Спорни реакции по света след реч на Грета Тунберг

16-годишната Грета Тунберг
25.09.2019 / 15:08

Противоречиви реакции по света след реч на 16-годишната Грета Тунберг пред ООН.

Екоактивистът изнесе изключително емоционална реч на форума, като обвини световните лидери, че са неактивни срещу изменението на климата и вредят на бъдещето на младите хора.

"Това не е наред. Не трябваше да съм тук. Трябваше да ходя на училище отвъд океана", каза Грета Тунберг. "Но вие сте дошли при нас, млади хора, като надежда. Как се осмелявате? Откраднахте моите детски мечти с празните си думи. Хората страдат. Хората умират. Цялата екосистема се срива. Ние сме в началото на масовото унищожение. И вие говориш за пари и говориш за вечен икономически растеж. Как смееш? ", попита Грета.

Шведската тийнейджърка Грета Тунберг започна мащабна кампания за спешни действия срещу климатичните промени. През 2018 г. тя спря да ходи на училище в петък и започна да протестира пред шведския парламент. То беше последвано от малка група други студенти в Стокхолм, а скоро протестът в петък се разпространи до десетки хиляди млади хора в близо 30 страни по света. До март 2019 г. броят на протестиращите студенти достигна над 2 милиона в 135 страни.

16-годишният шведски активист е номиниран за Нобеловата награда за мир и е определен за една от най-влиятелните фигури в света от списание Time, появява се на корицата му. Тя е призната с няколко международни награди. За по-малко от година, откакто започна кампанията „Пета за бъдещето“, шведският тийнейджър се обърна към евродепутатите, срещна се с папа Франциск и говори в Британската камара на общините.

Въпреки това, след речта си на форума на ООН, Грета също търпи критики.

Според Деница Петрова от „Грийнпийс-България“ фокусът се измества и вместо изменението на климата фокусът е върху Грета.

"Всяка промяна е много трудна. Системата, в която живеем, придоби огромен инерция и се противопоставя на тази промяна. Важното е да говорим за това, което всяка страна може да направи, за да се справи с климатичната криза", коментира Петрова.

Стоян Панчев от Експертния клуб по икономика и политика заяви, че лицемерието е голяма част от поведението на 16-годишното момиче. "Тя е пророк на апокалиптична секта, която твърди, че трябва да чакаме катаклизми и наводнения. 500 учени също са изпратили писмо до ООН, в което се казва, че няма апокалипсис" ", каза Панчев.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: Туитър
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев