Иран иззе близо 9 тона наркотици, предназначени за Европа

Дрога
26.09.2019 / 13:58

Иран иззе 8,8 тона наркотици, предназначени за Европа, и разби една от трите най-големи престъпни групи за наркотрафик, съобщиха полицейски служители в четвъртък.

"Тази огромна пратка за наркотици, която беше скрита в бензинов танкер и достигна тук през източната граница на Иран, трябваше да бъде разтоварена и след това контрабанда до европейски страни", съобщава държавна телевизия от северозападния град Урмия, недалеч от турската граница ..

Заместник-директорът на полицията Аюб Солеймани заяви, че пратката съдържа 3,5 тона морфин и 5,3 тона опиум. Девет трафиканти бяха арестувани и бяха открити допълнителни 20 кг хероин и 130 оръжия.

90% от опиума в света се произвежда в съседния Афганистан, който се добива от макови семена и се рафинира за производството на хероин и морфин. Иран е основен транзитен път за опиати, произведени в Афганистан за Европа и САЩ. Иран изземва и унищожава стотици тонове наркотици всяка година.

Според последните данни на ООН, през 2017 г. Иран представлява 91 процента от пристъпите на опиум в света и 20 процента от пристъпите на хероин и морфин.

Техеран многократно заплашва Европа, че ако не се намеси за облекчаване на американските санкции, ще инвестира по-малко в борбата срещу наркотрафика.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев