Четирима външни министри подкрепиха преговорите за присъединяване на Западните Балкани

Карта
26.09.2019 / 14:08

Отново потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяването на страните от Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС. Ние твърдо вярваме, че разширяването на ЕС е взаимоизгоден процес както за ЕС, така и за Западните Балкани и е стратегическа инвестиция в сигурността, стабилността и просперитета на Европа. Това се посочва в съвместно изявление на министрите на външните работи на Република България, Република Хърватия, Република Гърция и Румъния, съобщи Министерството на външните работи.

 

Ето какво още казва в публикацията:

Затова сме убедени, че ЕС трябва да остане твърдо ангажиран в региона на Западните Балкани и че разширяването трябва да остане в центъра на вниманието на ЕС. Вярваме също, че надеждната перспектива за членство в ЕС е от решаващо значение за развитието на демократични и проспериращи общества в страните от Западните Балкани. За ЕС е от първостепенно значение да гарантира цялостния напредък на региона въз основа на индивидуалните заслуги и изпълнението на строги, но справедливи условия.

Пред Съвета по общи въпроси този октомври отново потвърждаваме нашата силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване с Албания и Република Северна Македония при установени условия, по-специално тези за добросъседски отношения, убедени, че ЕС и партньорите от Западните Балкани, ние трябва да изпълним своите ангажименти и да гарантираме доверието в политиката за разширяване на ЕС.

Стартирането на преговорите за присъединяване ще позволи на тези две страни да се съсредоточат повече върху необходимите реформи, като в същото време ЕС ще може да следи отблизо напредъка си в изпълнение на установените условия и критерии, включително прилагането на двустранни споразумения, които насърчават доброто добросъседството в региона като Договора за приятелство, съседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония и Споразумението от Преспа между Гърция и Република Северна Македония. Това със сигурност ще даде тласък на реформите в целия регион. Започването на преговорите също ще бъде забележително доказателство за постигнатия напредък и ще даде важен тласък на процеса на присъединяване на двете страни в резултат на силната подкрепа на настоящата Европейска комисия в процеса на разширяване.

Също така сме убедени, че политиката за разширяване ще бъде приоритет в дневния ред на ЕС в рамките на мандата на следващата Европейска комисия, за да се ускори напредъкът през следващите пет години и да се даде ясна перспектива за бъдещето на процеса на присъединяване.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев