Президентът Румен Радев: Нужен ни е оперативен план за справяне с миграционния натиск

Румен Радев
06.10.2019 / 15:13

Разширяването към Западните Балкани не трябва да се пренебрегва от ЕС, президентът на България Румен Радев и държавният глава на Австрия Александър Ван дер Беллен се договориха на среща във Виена. Президентът Радев припомни, че България категорично подкрепя и ускорява процеса на интеграция в Западните Балкани в ЕС, но настоява страните, които стават членки на ЕС, да не довеждат до неразрешени съседни отношения в съюза.

Ако ЕС не обърне внимание на страните от Западните Балкани, ще се създаде политически вакуум, който ще бъде запълнен от други, което не е в полза на ЕС, посочи президентът на Австрия Александър Ван дер Белен. Президентите Радев и Ван дер Белен също обсъдиха темата за миграцията на срещата си. Тази тема остава сериозно предизвикателство за ЕС, каза президентът Радев. Румен Радев добави, че е посочил необходимостта от оперативен план преди много време, особено за страните с сухопътна граница, където рискът от увеличен миграционен поток е най-висок, за да може ЕС да се справи с внезапните кризи.

Този план обаче не е разработен досега, каза президентът Радев. Президентите на България и Австрия призоваха за възраждане на стратегията на ЕС за Дунавския регион и за по-активно сътрудничество между дунавските страни.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев