Как да увеличим зелените инвестиции в ЕС

ЕС има желание да стимулира екологични проекти
08.10.2019 / 16:38

Преминаването към икономика с по-малко замърсяване изисква значителни инвестиции. ЕС иска да привлече повече частни пари, тъй като публичните средства са недостатъчни.

 

Инвестиции в ЕС

ЕС се нуждае от около 180 милиарда евро на година допълнителни инвестиции в енергийна ефективност и възобновяема енергия, за да намали въглеродните емисии с 40% до 2030 г. Още повече са необходими за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г.

Някои инвестиции в проекти за климата и околната среда идват от бюджета на ЕС. Например около 20% от бюджета за 2019 г. от 165,8 милиарда евро е свързан с справяне с климатичните промени. Европейският парламент иска да увеличи този дял от бюджета до 30%.

 

Как ЕС привлича частни зелени инвестиции?

Публичните пари не са достатъчни за необходимата зелена инвестиция, поради което ЕС работи за привличане на частни инвестиции. Милиардите вече са мобилизирани чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции и заеми на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а делът на средствата, предназначени за климатични проекти, се очаква да се увеличи.

Ролята на ЕИБ във финансирането на благоприятни за климата проекти се увеличи. В речта си в парламента през юли Урсула фон дер Лейен, бъдещата председателка на Европейската комисия, заяви, че ще предложи да го увеличи допълнително, като превърне части от ЕИБ в климата на Европа. Как да привлечем ЕИБ по-активно в екологичните проекти, ще обсъдят депутатите в сряда, 9 октомври.

Парламентът и Съветът също обсъждат нови правила за устойчиви инвестиции, които биха послужили като ръководство за инвеститорите, бизнеса и политиците относно това какви икономически дейности и инвестиции трябва да се считат за екологични.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев