Депутатите изискват Съветът да започне преговори за дългосрочния бюджет на ЕС

Депутатите настояват за повече финансиране от ЕС за младите хора, научните изследвания, създаването на работни места и околната среда © 123RF / Европейски съюз – ЕП
09.10.2019 / 13:51

Европейската комисия трябва да създаде план Б за защита на получателите на финансиране от ЕС, ако разговорите за дългосрочния бюджет на ЕС допълнително се забавят, според преговарящите от Парламента.

В четвъртък, 10 октомври, членовете на ЕП ще гласуват нова резолюция относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г., като призовават Съвета да постигне съгласие по своята позиция, за да може да се постигне своевременно споразумение.

Парламентът е готов за преговори от ноември 2018 г., когато прие позицията си, включително конкретни данни за програми и предложения за основен ремонт на системата на собствените ресурси на ЕС.

 

Трудни разговори

Преговорите за бюджет винаги са трудни; настоящият дългосрочен бюджет отне 18 месеца преговори. Затова резолюцията призовава Комисията да създаде резервни планове за защита на хората, организациите и проектите, които се възползват от финансиране от ЕС, което би позволило разширяване на текущия бюджет, в случай че сделка не бъде уговорена навреме.

„Не искаме да имаме план за действие в извънредни ситуации Ние не искаме план Б, а план А “, заяви преговарящата от Парламента Маргарида Маркес, португалски член на научноизследователската и развойна дейност, по време на заседание на бюджетната комисия на 24 септември. „Но в същото време ние също сме наясно, че в момента имаме определена ситуация и ако не можем да имаме план А, тогава ще трябва да създадем план за действие в извънредни ситуации, така че гражданите, компаниите и организациите получават необходимите средства. "

Заедно с полския член на ЕНП Ян Олбрихт, Маркес е част от преговорния екип на Парламента по отношение на разходите. Екипът включва и двама евродепутати, които се занимават със собствени ресурси - а именно Жозе Мануел Фернандес (ЕНП, Португалия) и Валери Хайер (Обновяване Европа, Франция), както и Расмус Андресен (Зелени / ЕФА, Германия) и Йохан Ван Овертвелд (ECR, Белгия) ), председател на бюджетната комисия.

 

Свежо финансиране

Докато Хейер спомена по време на заседанието на комисията, че членовете на ЕП се чувстват „разочаровани“ поради строгите срокове, Фернандес и Андресен изразиха притеснения, че окончателното предложение на Съвета ще бъде малък бюджет, който няма да бъде подходящ по предназначение и няма да се справи с ЕС предизвикателства за бъдещето.

Олбрихт каза, че преговорите могат да бъдат още по-сложни, ако новата комисия предложи нови инициативи, подчертавайки, че те трябва да бъдат финансирани чрез нови бюджетни кредити.

 

Следващи стъпки

Депутатите ще дебатират и ще гласуват резолюцията в четвъртък, 10 октомври. Очаква се Европейският съвет да обсъди позицията си относно дългосрочния бюджет, наред с други неща, по време на среща на върха на 17-18 октомври.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев