Забавянето на дългосрочен инвестиционен план на ЕС би навредило на гражданите и бизнеса

Европейски съюз
10.10.2019 / 13:33

В резолюция, приета в четвъртък, членовете на ЕП предупреждават за „ясен риск“, че инвестиционният план на ЕС за 2021-2027 г. няма да бъде успешно одобрен навреме със Съвета.

В текста, приет с 426 гласа против 163 и 67 въздържали се, членовете на ЕП потвърждават позицията на предишния Парламент относно следващата многогодишна финансова рамка (МФР), приета през ноември 2018 г .;

коригира позицията на Парламента за засилване на защитата на климата, като подчертава „спешната необходимост от нов квантов скок в политическите и финансови усилия“ за постигане целите на Парижките споразумения;

помолете Комисията да изясни как политическите обещания, направени през юли от избрания председател на Комисията Урсула фон дер Лейен, ще окажат финансово въздействие върху следващия дългосрочен бюджет на ЕС;

настоятелно призовават Комисията да представи план за действие в извънредни ситуации, тъй като те виждат „ясен риск“ сложните преговори, които ще бъдат проведени между Парламента и Съвета, да не бъдат завършени успешно до края на 2020 г. Забавянията могат да доведат до финансиране на програмите на ЕС през 2021 г. се нарушава, което се отразява негативно на гражданите и бизнеса.

Съветът все още не е взел политическо решение по въпроса.

 

Заден план

Комисията внесе законодателните предложения за следващата МФР през пролетта на 2018 г. Парламентът прие своята позиция през ноември 2018 г. и по този начин е готов да преговаря със Съвета от почти година.

МФР (многогодишна финансова рамка) е дългосрочният бюджет на ЕС, който обикновено обхваща седемгодишен период. Настоящата МФР, обхващаща периода 2014-2020 г., беше приета на 2 декември 2013 г.

Около 93% от бюджета на ЕС финансира реални дейности на място в страни от ЕС и извън него. Тя се отнася за граждани, региони, градове, земеделски производители, изследователи, студенти, неправителствени организации и предприятия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев