Джаз легендата Милчо Левиев почина тази нощ на 83 години

Милчо Левиев
13.10.2019 / 10:42

На 83-годишна възраст си отиде Милчо Левиев. Големият пловдивски джаз музикант и композитор е починал снощи, късно вечерта, съобщи "Площад Славейков".

Милчо Левиев е композиторът, който най-силно е прославил България в джаз музиката. През 1970 г. емигрира в САЩ, където прекарва голяма част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис.

Изнася концерти по целия свят и пише филмова музика както за български, така и за американски филми. Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата "Джаз Фокус'65", с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анджелис.

Последните му две концертни изяви в Пловдив бяха през септември 2016 г. на Античния театър и отбелязването на 80-годишният му юбилей през ноември 2017 г. в Дома на културата "Борис Христов".

През пролетта джаз музикантът отказа наградата " Почетен гражданин на Пловдив", след като не бе поканен на церемонията по откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата за 2019 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев