Националната здравноосигурителна каса покрива едва 43% от разходите за физиотерапия и рехабилитация

Почивка
21.10.2019 / 13:38

Стойността на някои клинични пътеки във физиотерапията и рехабилитацията обхваща около 43% от реално направените разходи. Това се казва в писмо на Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация, изпратено до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването, до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и до българското медицинско Съюз (BLS).

Някои от цените не са актуализирани през последните 8 години, се добавя в писмото.

Средната възраст на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина нараства, а броят на специалистите намалява. Асоциацията е загрижена, че броят на физиотерапевтите и рехабилитаторите, които напускат страната или започват работа в масажни центрове, се увеличава.

Средствата, инвестирани за рехабилитация и изразходвани по предназначение, се възстановяват между 5 и 9 пъти, както и рехабилитацията на болката намалява отсъствието от работа с 42 дни отсъствие годишно, допълват лекарите.

Според експертите половината от нуждаещите се българи не се подлагат на физическа терапия или рехабилитация, което води до дълго отсъствие от работа и отпускане на средства за временна нетрудоспособност.

Икономически анализ е необходим за адекватна оценка на медицинските услуги, промяна на цената на клиничните пътеки и привличане на нов персонал, казаха от асоциацията.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев