Евродепутатите призовават за мерки срещу Турция след военната операция в Сирия

 Говорители в пленарния дебат за военната операция на Турция в Сирия
23.10.2019 / 13:07

Депутатите критикуваха военната операция на Турция в Сирия и призоваха за мерки срещу страната по време на дебат на 23 октомври.

На 9 октомври Турция започна военна операция в североизточната част на Сирия, за да създаде буферна зона между двете страни, където могат да бъдат преместени сирийски бежанци, живеещи в Турция.

Ходът в предимно кюрдския регион беше бързо осъден от други страни за причиняване на многобройни смъртни случаи и разселване на хиляди граждани, както и за дестабилизиране на вече променливата част на света.

По време на дебата в пленарно заседание в сряда ораторите също критикуваха Турция за започване на операцията, която може да доведе до много последствия.

Анна Фотига (ECR, Полша) каза: „Докато Турция има законни опасения за сигурността, очаквам страната да действа сдържано.“ „Трябва да намерим подходящи инструменти за стабилизиране на региона и да повлияем на дейностите, за да облекчим напрежението“, добави тя.

Германският Йозлем Демирел (GUE / NGL) каза: "Нахлуването на турската армия трябва да бъде осъдено недвусмислено. Никоя държава не може просто да премине в друга държава. "Въпреки това тя добави:" Всички световни сили, включително ЕС, просто се грижат за собствените си геополитически и икономически интереси, докато международното право е нарушено и са извършени военни престъпления. "

Христос Стилианидес, Европейският комисар по хуманитарната помощ и управление на кризи, заяви: „Не може да има извинение за смъртта на цивилните, повредата на гражданската инфраструктура, липсата на защита на хората и тези, които са там, за да им помогна. Особено съм загрижен за ужасяващата ситуация, с която се сблъскват доставчиците на здравни услуги. "

Тити Туппурайнен, от името на финландското председателство на Съвета, заяви: „Турция полага огромни усилия за приемане на няколко милиона бежанци в продължение на много години - в това няма съмнение. И все пак, военните действия на Турция само още по-трудно разрешават една изключително сложна ситуация в региона. "Тя добави, че това е причината лидерите на ЕС да осъдят нахлуването в Турция и да решат да спрат лицензирането на износ на оръжие в Турция.

Малик Азмани (Renew, Холандия) заяви, че реакцията на ЕС не е достатъчно силна, въпреки предишните усилия за прекратяване на насилието. „Нека комбинираме силните си страни, да покажем единство и да прекратим насилието сега. Дължим го на хората в региона и нашите европейски граждани. Моля Комисията, слезете от страничната линия и действайте".

 

Мерки

Много от останалите евродепутати също призоваха за мерки срещу Турция. Майкъл Галер (ЕНП, Германия) припомни, че Парламентът призова за спиране на преговорите за присъединяване с Турция още през март, но каза, че са необходими допълнителни мерки: „Бихме искали Съветът да обмисли подходящи целеви икономически мерки, които не засягат гражданско население. ”Галер добави, че като краен курорт митническият съюз може да бъде прекратен.

Тинеке Стрик (Зелените/ЕФА, Холандия) каза: „Зелените призовават ЕС да поеме ролята на активен участник, да принуди Ердоган да изтегли войските си и да се въздържи от депортирането на сирийските бежанци обратно в Сирия, като наложи целенасочени санкции върху Турските правителствени служители налагат цялостно ембарго върху оръжията и като работят за спиране на търговското споразумение. "

 

Кюрди

Членовете също обърнаха внимание на положението на кюрдите, които изиграха решаваща роля за победата над Ислямска държава, терористичната организация, известна още като Изида или ИС. Кати Пири (Холандия) на S&D заяви: „Отвъд всяка правна и политическа гледна точка, искам да подчертая, че изоставянето на всички, които страдат от Изида и които са се борили срещу Изида, правейки крайната жертва за собствената си сигурност, не е и никога не трябва да бъде опция. "

Ларс Патрик Берг (ИД, Германия) каза: „Хиляди хора са убити. Кюрдският народ беше предаден. След като кюрдите се бориха с ИС за нас, оставихме кюрдите на техните собствени устройства. ”Той добави:„ Ясно е, че поведението на Турция противоречи на мира и върховенството на закона. Отслабва ни всички".

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев