ЕС се готви да отложи Brexit до 2020 г.

Европейски съюз
23.10.2019 / 13:31

Европейският съюз трябва да се подготви за ново отлагане на Brexit до 31 януари 2020 г. Това съобщи през нощта председателят на Европейския съвет Доналд Туск, след като британският парламент реши, че не може да ратифицира сделката за напускането на Обединеното кралство, договорена от премиера Борис Джонсън и ЕС, в оставащите 10 дни.

При гласуване в Камарата на общините снощи графикът на премиера Джонсън за ратификация беше отхвърлен с 322 на 308 гласа, което означава, че сделката няма да бъде одобрена навреме, за да влезе в сила. По-рано депутатите гласуваха и Лондон да не напуска без сделка.

Ситуацията принуди премиера да заяви, че ако процесът се забави, той ще изостави договореното с Брюксел и ще се опита да прокара идеята за предсрочни избори.

В отговор председателят на Европейския съвет Туск обяви в Тwitter, че “след решението на Борис Джонсън да сложи пауза на процеса на ратификация на споразумението за оттегляне, за да се избегне излизане без сделка, ще предложа на 27-те лидери на ЕС да приемат британското искане за отлагане”.

В събота срещу неделя Борис Джонсън изпрати писмо до Туск, с което поиска отсрочка до 31 януари. Писмото не беше подписано, а в придружаващ текст британският премиер обясни, че е против отлагане и че то ще е вредно, както за Обединеното кралство, така и за ЕС. Джонсън беше принуден да поиска отсрочка по силата на решение на парламента, че ако до 19 октомври няма ратифицирана сделка, ще трябва да търси ново отлагане, за да се избегне хаотично гласуване.

За първи път Туск предлага на лидерите вместо да се събират извънредно в Брюксел, където бяха преди седмица, да вземат решението си по искането за отсрочка на подпис.

Това ще е трето отлагане на датата за напускането на Обединеното кралство, което първоначално трябваше да стане на 29 март, а в момента е насрочено за 31 октомври.

Източник: novinite.bg
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев