Президентът Румен Радев: България високо оценява отношенията си с Япония

Румен Радев
24.10.2019 / 12:13

България високо оценява отношенията си с Япония и нейните приятели, които работят за тяхното развитие и укрепване. Това каза президентът Румен Радев на церемонията, проведена в българското посолство в Токио, на която японските държавници бяха удостоени с високо българско държавно отличие за приноса си за укрепване на двустранните отношения и партньорството между България и Япония, съобщава президентската служба.

На церемонията Румен Радев подчерта, че през последните десетилетия отношенията между България и Япония са прераснали в споделено приятелство и се развиват на базата на взаимоизгодно сътрудничество. Япония е сред страните, които предложиха най-голяма подкрепа на България през преходния период. Президентът изрази своята благодарност и за подкрепата, оказана от Япония за тренировките на български спортисти, които ще представляват страната ни на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Държавният глава връчи орден на Мадарския конник, първа класа на Тошимицу Мотеги, министър на външните работи на Япония и председател на групата за приятелство Япония-България в Камарата на представителите (долната камара) на Националния сейм, за неговия велик принос за укрепване и развитие на отношенията на приятелство и сътрудничество между България и Япония. Хироми Йошида, бивш председател на групата за приятелство Япония-България в Камарата на съветниците (горната камара) на Националната диета, също получи ордена на Мадарския конник, първи клас. Орденът на Мадарския конник, втори клас, бе връчен на Казунори Танака, министър на възстановяването и генерален секретар на Групата за приятелство Япония-България в Камарата на представителите на Националната диета и Юничи Ишии, народен представител и генерален секретар Група за приятелство Япония и България в Камарата на съветниците от Националния сейм.

Акико Игая, генерален директор на Японо-българската асоциация за приятелство и културни отношения и генерален директор на Фондация Япония-България, беше награден с орден Стара планина, втора класа, за големия си принос за укрепване и развитие на двустранните приятелски отношения и сътрудничество с Япония.

България и Япония имат голям потенциал за развитие на икономическите си отношения, а също и за засилване на контактите между хората по отношение на предстоящия най-голям спортен форум през 2020 г. - Летните олимпийски и паралимпийски игри в Токио, каза външният министър Тошимицу Мотеги от своя страна.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.bg
Снимка: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев