Епохал: САЩ признават геноцида на арменците

САЩ
30.10.2019 / 13:27

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри резолюция, признаваща масовите убийства на арменци в Османската империя като геноцид, съобщиха информационните агенции. Резолюцията беше одобрена с голямо мнозинство - 405 за и 11 против

За първи път подобна резолюция се поставя на гласуване в пленарна зала в една от палатите на Конгреса във Вашингтон.

В резолюцията се посочва важността на почитането на паметта на жертвите на арменския геноцид чрез официалното му признание.

Конгресмените също се изказаха срещу усилията, насочени към „асоцииране на правителството на САЩ с отричане на арменския геноцид или друг геноцид“. Камарата на представителите призова американците да получат повече информация за арменския геноцид. По-рано подобен документ беше представен в Сената.

„Последните атаки от страна на турската армия срещу кюрдския народ са ярко напомняне за опасността в нашето време“, каза говорителят Нанси Пелоси от Калифорния в реч във вторник, съобщава The New York Times.

Десетилетия наред конгресмените обсъждат подобни резолюции, но те не са подлагани на гласуване. Наблюдателите отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на отношенията между САЩ и Турция.

Арменският премиер Никол Пашинян приветства решението на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ да признае арменския геноцид в Османската империя през 1915 г., предаде ТАСС.

"Резолюцията (относно признаването на геноцид) е смела стъпка към установяване на истината и историческата справедливост, тя ще донесе утеха на много потомци на арменци, оцелели от геноцида", написа Пашинян в Twitter.

Армения признава Камарата на представителите на САЩ и вярва, че тази стъпка е важна в контекста на празнуването на хуманизма, истината и справедливостта, се казва в съобщение на арменското външно министерство днес.

Армения е дълбоко благодарна на членовете на Камарата за решителността им да гласуват за Резолюция 296, признаваща геноцида срещу арменците в Османската империя. Този ход свидетелства за ангажираност с идеите на хуманизма, истината, справедливостта, универсалните ценности на солидарността и правата на човека, се казва в изявление на арменското външно министерство.

В документа се подчертава, че приемането на тази резолюция е важна стъпка за поддържане на международните усилия за предотвратяване на престъпления с геноцид. Армения е готова да продължи тясното сътрудничество с всички международни партньори за засилване на усилията за предотвратяване на престъпления срещу човечеството, заяви арменското външно министерство.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев