Президентът Румен Радев: Професионалните стандарти в журналистиката могат да се защитават само от независими медии

...
01.11.2019 / 15:08

Професионалните стандарти в журналистиката могат да бъдат защитавани само от свободни медии, които са независими в политическо и финансово отношение. Това каза президентът Румен Радев на среща, проведена на улица „Дондуков“ 2 с изпълнителния директор на радио „Свободна Европа“ Джейми Флай, който посещава България. Държавният глава високо оцени възобновяването на дейността на Свободна Европа в България и по-специално приноса на медиите в разследването на журналистиката и борбата срещу корупцията на най-високо ниво, съобщи пресцентърът на президента.

Срещата бе фокусирана върху състоянието на медийната среда в България, свободата на словото, спазването на професионалните медийни стандарти и влиянието на самоцензурата върху журналистиката. По думите на Румен Радев защитата на плурализма и обективността в медийното пространство е от ключово значение не само за гражданското общество, но и за демократичното развитие на страната. Финансовата уязвимост на много медии и липсата на ясни правила за разпределяне на средствата от ЕС в медийната сфера бяха определени като сериозни фактори за деформацията на информационната среда в България.

Джейми Флай запозна президента Румен Радев с дейността на радио „Свободна Европа“, което работи и подготвя журналистически материали в 22 държави на 26 езика. Той похвали последователната позиция на българския държавен глава в защита на независимостта на медиите в България и обективността на медийното съдържание.

Изпълнителният директор на радио „Свободна Европа“ призова българските институции да предприемат ефективни действия срещу всеки опит за упражняване на административен или друг натиск върху журналистите в България. Джейми Флай подчерта, че медиите ще продължат да функционират в България, защитавайки професионалните стандарти, независими от политическото влияние, и ще насърчат разследването на журналистиката.

На срещата държавният глава повтори необходимостта от приемане на цялостен закон за медиите в България, който трябва да предвижда общи за всички медийни стандарти и да регулира по прозрачен начин тяхната дейност и модел на финансиране.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: www.president.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев