Квотата на България и Румъния за калкан в Черно море се увеличи с 32%

Риболовни принадлежности
06.11.2019 / 13:33

Следващата година на България и Румъния ще бъде разрешено да ловят калкан, общо 150 тона (75 тона на държава), което е с 32 процента повече от разрешената сума досега. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Досега двете страни са разрешили улов от 57 тона. Това стана ясно на 43-тата годишна сесия на Генералната комисия по рибарство за Средиземноморието (GFCM) в Атина. Предвид голямото значение на този вид риболов за сектора, той има голям успех за страната ни.

Много важно послание за бъдещото управление на калкана е подобряването на научните съвети чрез увеличаване на количеството и качеството на данните за риболов. В този контекст ефективната работа между риболовния сектор, науката и администрацията е от решаващо значение. Положителната тенденция в запасите от калкани е стимул за всички крайбрежни държави да продължат усилията си за постигане на ниво на риболов, което е в съответствие с максималния устойчив добив.

По време на годишната сесия бяха одобрени мерки за мониторинг, мониторинг и контрол на риболова в зоната на компетентност на GFCM, както и въвеждането на мерки за защита на уязвимите морски екосистеми и др. Обсъдени бяха и бъдещите действия за опазване, управление и контрол на ключови морски запаси в Средиземно и Черно море.

Решението трябва да бъде формализирано в доклад от заключителното заседание на 43-ата годишна сесия.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев