България и Азербайджан подписват пенсионно споразумение

Договор
06.11.2019 / 16:59

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и азербайджанският му колега Сахил Бабаев подписаха Пенсионно споразумение между България и Азербайджан, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Подписването на документа се състоя днес в столицата на Азербайджан, Баку. Преди церемонията министър Петков се срещна с премиера на Азербайджан Али Асадов.

Пенсионното споразумение ще регулира трудовото осигуряване в двете страни, както и процедурата за отпускане и изплащане на пенсии за осигурителен стаж и възраст, инвалидни пенсии поради общо заболяване и наследствени пенсии. Това ще позволи на осигурените в България и Азербайджан да се пенсионират.

Гражданите на България и Азербайджан, които понастоящем или са подчинени на законодателството на едната или двете страни и членовете на техните семейства, ще могат да се възползват от споразумението. Материалният обхват е ограничен до пенсионното законодателство на договарящите страни.

Във връзка с определянето на пенсионните права съгласно Споразумението се предвижда взаимно зачитане на осигурителни периоди, завършени съгласно законите на България и Азербайджан. Определянето на правото на пенсия ще вземе предвид и осигурителните периоди в трета страна, с които държавата, която оценява правото на пенсия, има договор за социално осигуряване, който предвижда сумирането на осигурителните периоди. Ако осигурителните периоди по двата закона съвпадат към момента на придобиването, те не се сумират. Периодите, придобити преди влизането в сила на споразумението, също ще бъдат взети предвид.

Документът трябва да бъде ратифициран от Народното събрание, за да влезе в сила.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев