Лекарският съюз изразява тревога от решението на съда в Сливен по казуса с неваксинирано дете

Ваксинация
11.11.2019 / 16:04

Решението на Административния съд в Сливен, според което недопускането на дете без ваксини в детска градина е определено като дискриминация, е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа.

Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС), изпратена до медиите, предава БТА. Съдебното решение не отчита обществения интерес и противоречи на редица международни актове, а така също и поставя в риск общественото здраве, посочват от БЛС.

Между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани заради вродени заболявания, алергични състояния и други, припомнят от БЛС и подчертават, че за тези деца единственият начин да бъдат предпазени е да им бъде осигурена среда от имунизирани.

Според БЛС, е налице е и сериозна опасност съдебното решение не само да послужи като мотив за завеждането на още дела, но и да създаде сериозни предпоставки за увеличаване на броя на неимунизираните деца в страната.

Това би могло да увеличи риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година. От БЛС припомнят, че от януари до ноември случаите на морбили са над 1000, а през миналата година са били 13 общо.

БЛС подкрепя действията на Министерството на здравеопазването по обжалването на решението на сливенския административен съд пред Върховния административен съд, се допълва още в позицията.

Източник: БТА
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев