Близо 543 000 нуждаещи се ще получат хранителни продукти през зимата

Хранителни стоки за бедни
25.11.2019 / 15:15

На 27 ноември започва предоставянето на хранителни продукти от първа необходимост, включени в индивидуалните пакети, осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане (ОПХ). Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Програмата е съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ОПХ ФЕПНЛ).

Раздаването на пакетите ще продължи и през декември, януари и февруари 2020 г., според график, изготвен от партньорската организация по програмата - Българския червен кръст (БЧК). Графикът се публикува на интернет страниците на БЧК - www.redcross.bg, и на Агенция за социално подпомагане - www.asp.government.bg.

Раздаването на пакетите с храни стартира поетапно от областите Ловеч, Хасково, Кърджали, Стара Загора и Монтана.

В пакета са включени общо близо 24,6 кг от 16 вида хранителни продукти от първа необходимост.

Ще бъдат разпределени повече от 287 000 пакета, които ще достигнат до близо 543 000 нуждаещи се. Пакетите с храни са предназначени за лица и семейства, подпомагани от дирекциите "Социално подпомагане" на различни основания - с целеви помощи за отопление, с помощи за отглеждане на деца до навършване на една година, с еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, с еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция на деца в риск.

В основната целева група са включени пострадали от бедствия и аварии и подпомогнати с еднократна помощ, хора с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат лични доходи до линията на бедност и получават месечна финансова подкрепа, подпомаганите с месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане.

Раздаването на хранителните продукти е организирано така, че хората, за които са предвидени пакетите, да могат да ги получат в най-близкия до тях пункт на партньорската организация БЧК.

Пунктове за раздаване на храни има и в най-малките и отдалечени населени места в страната. Подробна информация, включително и за включените в списъците лица от основната целева група, може да бъде получена от отговорните служители във всяка териториална структура на АСП, както и в офисите на партньорската организация БЧК.

Съдържанието на пакетите се определя въз основа на масовата употреба на храните от домакинствата и след препоръки от Министерството на здравеопазването. Закупуването на храните се извършва със средствата от безвъзмездната финансова помощ чрез обществена поръчка по Закона за обществените поръчки.

Коментирай

Източник: https://dariknews.bg/
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев