Министър Горанов: България има най-висок кредитен рейтинг на Балканите

Пари
02.12.2019 / 09:47

България достигна най-високия кредитен рейтинг на Балканите. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Министър Горанов коментира рейтинга на международната агенция "Standard&Poor's", която повиши кредитния рейтинг на България с положителна перспектива.

Той подчерта, че успяхме да възстановим доверието на нашите партньори след кризата с КТБ. "България има най-висок кредитен рейтинг на Балканите, изпреварвайки страни като Турция и Гърция", каза Горанов.

Повишаването на рейтинга е резултат от устойчивото развитие на българската икономика без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси на страната са силни и напредъкът по присъединяването към Механизма за обменни курсове II (ERM II) е стабилен. Положителните перспективи за рейтинга отразяват очакванията на анализаторите на S&P Global Ratings, че прогресивното укрепване на фискалната и външната позиция на България ще продължи, като страната ще се развива стабилно в по-слаба външноикономическа среда.

Според рейтинговата агенция страната е изпълнила своите ангажименти съгласно Плана за присъединяване към ERM II и Банковия съюз, но S&P също отбелязва, че окончателното решение по този въпрос не е изцяло под нейния контрол. Институционалната конвергенция е напреднала. Направени са законодателни промени в областта на макропруденциалното регулиране и правомощията на централната банка. Рамката за несъстоятелност, управлението на държавните предприятия, надзорът върху небанковия финансов сектор и рамката за борба с изпирането на пари са подобрени, предаде БТА.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че повишеният рейтинг на България от S&P Global Ratings е още една положителна оценка на политиката, която българското правителство провежда в областта на икономиката и финансите.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев