1 от 4 деца са пристрастени към своите смартфони

Дете, смартфон
02.12.2019 / 14:47

Една четвърт от децата са трайно пристрастени към мобилните си устройства и изпитват дискомфорт и безпокойство, когато са наблизо, съобщава Daily Mail.

Изследователи от King's College London разгледаха използването на съвременна технология и поведенческа зависимост към смартфони от децата. Учените въведоха термина „проблемно използване на смартфона“, което води до пристрастяване, депресия и тревожност при раздяла с устройството.

Този термин се описва като поведение, свързано със смартфони, което споделя характеристиките на пристрастяването, като усещане за симптоми на „оттегляне“ или разстройство, когато телефонът не е на разположение, затруднява се контролирането на времето, прекарано в телефона, и използването на телефона за в ущърб на други желани дейности, според CTV News.

Експертите все още не могат да определят дали самият смартфон пристрастява или приложенията в него. Но във всеки случай те предупреждават родителите да обърнат повече внимание как децата им взаимодействат с мобилните устройства. Има проблем и той трябва да бъде реализиран.

Базираният в Лондон изследователски екип обобщи резултатите от 41 проучвания в тази област, обхващащи 41 871 деца. От тях 30 проучвания са проведени в Азия, 9 в Европа и 2 в САЩ. 55 процента от участниците бяха жени. Установено е, че момичетата на възраст от 17 до 19 години са най-застрашени.

Съобщава се, че между 10 и 30 процента от зависимостите водят до депресия, тревожност, безсъние, стрес и лошо училищно представяне.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев