Евродепутати пътуват до Малта, за да се срещнат с правителството, неправителствените организации и журналистите

Европейски парламент
02.12.2019 / 16:13

След развитието на разследването на убийството на Дафне Каруана Гализиа през 2017 г., депутатите ще посетят Малта 3-4 / 12, за да направят равносметка на ситуацията на място.

В светлината на последните политически и съдебни развития в Малта и продължаващата дългогодишна защита на върховенството на закона в ЕС, Европейският парламент реши да изпрати делегация за мисия за установяване на факти, която да преразгледа ситуацията на място. Делегацията, която се очаква да пристигне в Малта днес (понеделник) вечерта, включва по един евродепутат от всяка политическа група:

Роберта METSOLA (EPP, MT)

Биргит SIPPEL (S&D, DE)

Sophie IN 'T VELD (Renew, NL - председател на делегацията)

Sven GIEGOLD (Зелени / EFA, DE)

Nicolaus FEST (ID, DE - пристигане на 3/12)

Асита КАНКО (ECR, BE)

Stelios KOULOGLOU (GUE / NGL, EL)

През тези два дни, в допълнение към семейството на Daphne Caruana Galizia и представители на гражданското общество, включително НПО и журналисти, членовете на ЕП ще се срещнат с:

Министър-председателят Джоузеф Мускат и д-р Оуен Боничи, министърът на правосъдието, културата и местното самоуправление

Д-р Джордж Вела, президент на Република Малта

Д-р Петер Греч, главен прокурор

Hon Anġlu Farrugia, председател на Камарата на представителите

Лорънс Кутаджар полицейски комисар

Представители на Камарата на защитниците на Малта

Пресконференция ще се проведе преди заминаването на членовете на ЕП в сряда (+/- 13.30) в офиса на Европейския парламент във Валета. Допълнителна информация, включително пълната програма на делегацията, ще бъде налична своевременно.

Можете да се свържете с председателя на делегацията Sophie IN 'T VELD (Renew, NL) чрез нейния съветник по политиката Christian KROEKEL: christian.kroekel@europarl.europa.eu.

Всички други разследвания в медиите трябва да бъдат насочени към пресслужника на Европейския парламент, придружаващ делегацията Джон SCHRANZ: john.schranz@europarl.europa.eu

 

Заден план

След посещения в Малта и Словакия след убийствата на малтийския блогър и журналистка Дафне Каруана Гализиа и словашкия журналист Ян Кучак и годеницата му, Комитетът за граждански свободи създаде своята група за наблюдение на принципа на правовата държава през юни 2018 г. След като разгледа във връзка с притесненията относно напредъка на разследванията, както и обвиненията за тормоз, сплашване, корупция и измами, окончателният доклад установи сериозни пропуски в върховенството на закона.

В деветия парламентарен мандат Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права ще наблюдава и докладва по съответните въпроси във всички държави-членки до 31 декември 2021 г. Нововъзникващи въпроси могат да бъдат добавени в обхвата на DRFMG, ако членовете, представляващи мнозинство в комисията, са съгласни ,

Групата за наблюдение продължава да преразглежда ситуацията в Малта. В последното си заседание на 28 ноември DRFMG обсъди последните развития в Малта и получи актуализация от Европол по отношение на подкрепата, предоставена от Агенцията на ЕС. Той отново заявява своята резолюция от март тази година, по-специално необходимостта от пълна яснота и справедливост в делото за убийството на Дафне Каруана Гализиа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев