Омбудсманът с препоръка до работодателите да спазват квотите за наемане на хора с увреждания

Диана Ковачева, омбудсман на България
03.12.2019 / 10:23

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до работодателите да спазват квотите за наемане на граждани в неравностойно положение, а днес в 11.00 часа по повод Международния ден на хората с увреждания в институцията ще бъде представена изложбата "И ние можем!", организирана от Гражданска формация "Родители в действие".

От кабинета на Ковачева съобщават, че събитието е в подкрепа на правото на труд на млади хора с интелектуални затруднения. Съорганизатори на събитието са представители на Съвета за наблюдение - мониторингов орган по Конвенцията за правата на хората с увреждания, Фондация "Лумос България" и Фондация "Светът на Мария".

Очаква се омбудмсанът да излезе със специална препоръка до най-големите работодателски организации да подкрепят правото на труд на хората с увреждания. Анализът сочи, че въпреки законодателството, което регламентира квоти и задължение за наемането им на работа, броят им е малък, като работодателите дори предпочитат да плащат компенсационни такси, отколкото да подкрепят граждани в неравностойно положение.

Поканени са министерствата на труда и социалната политика, на образованието и науката, кметът на София Йорданка Фандъкова, ДАЗД, УНИЦЕФ, граждански организации, свързани със защита правата на децата и на хората с увреждания.

Източник: https://dariknews.bg/
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев