ИК ”Жанет 45” и РБ ”Сава Доброплодни” организират в София вечер, посветена на 90 години от рождението на поетесата Станка Пенчева

РБ "Сава Доброплодни" Сливен
03.12.2019 / 11:06

Днес, 3 декември 2019г., от 18:30ч., в галерия „Кредо” /гр.София, ул. ”Славянска” №2/, по инициатива на издателката Божана Апостолова, ИК ”Жанет 45” и Регионална библиотека ”Сава Доброплодни” организират литературна вечер „В къща от думи”, посветена на 90 години от рождението на поетесата Станка Пенчева.

За творчеството на Станка Пенчева ще говорят Божана Апостолова, Росица Петрова-Василева и поетът Марин Бодаков. Ще бъдат представени две издания: юбилейната стихосбирка с избрана любовна лирика на поетесата „С очите на новородена” и издадения тази година от сливенската регионална библиотека био-библиографски указател „Станка Пенчева”, с приносен характер за изследователите на нейното творчеството.

В края на вечерта ще бъде излъчен документалният филм „Станка Пенчева - сливенка докрай” - създаден във връзка с юбилея по идея и сценарий на д-р Р. Петрова - Василева и продуциран от РБ ”Сава Доброплодни”. Режисьор на филма е Христо Симеонов. Филмът е кратък разказ от първо лице за живота на поетесата. Във втората част на филма, с избрани текстове, са представени обичта и преклонението на Станка Пенчева пред природните красоти, историята и настоящето на Сливен и Сливенския край. Във филма са използвани и архивни материали и снимки предоставени от Радина Цачева – дъщеря на поетесата.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев