Българските компании ще намерят пазари в чужбина чрез "Експорт Хъб" България

BSMEPA
03.12.2019 / 12:28

Държавата, бизнеса и образованието се обединяват, за да позволят на повече български компании да намерят пазари за своите продукти в чужбина. Инициативата се нарича "Export Hub" България. Той беше създаден на специално събитие вчера, като подписа споразумение между 12-те участници. Това са Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), София Тех Парк, Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), Българската търговска камара (БСК), Конвенцията за работодателите и индустриалците в България (CRIB), Българската консултантска организация, Clintech България, Българската асоциация за стартиране, М3 комуникационна група, SoftUni, Висшето училище по застраховане и финанси и Българската асоциация на бизнес клъстерите (ABC).

Идеята и целта на Export Hub България е да работи за интернационализацията на българския бизнес и да увеличи местния износ. Това ще стане чрез платформа, която ще улесни нашите предприятия при навлизането им на чужди пазари, както и ще им предостави достъп до информация за спецификата и характеристиките на различните пазари по света.

В същото време инициативата ще даде възможност на компаниите да развиват и подобряват своите умения и знания, както и да участват в мрежа за обмен на пазарна информация, опит и знания чрез онлайн и офлайн събития.

"Това ще се случи в две посоки. Първата ще бъде ежемесечни обучителни мероприятия с вече установени компании на чуждестранни пазари. Те ще включват и нашите търговски аташе в чужбина", обясни изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков. Той добави, че първоначално тези събития ще се провеждат офлайн, но амбицията е скоро да се проведат онлайн, за да могат да имат достъп до производствени мощности, повечето от които не се намират в София. В тази връзка SoftUni вече работи на сайта на Export Hub България, чрез който тези обучения трябва да се провеждат в изцяло онлайн формат. "Идеята е София да не е България. Акцентът на обучението ще бъде върху тези производители, които са в провинцията", обясни Таков.

Второто направление ще бъде специфично обучение за български компании. Ще започне с 15 от активните в 3 сектора на икономиката, които вече са достигнали ниво на развитие, което ще им позволи да се разширят на външните пазари, стана ясно от думите на шефа на ИАНМСП. Такива добавиха, че тази програма ще бъде 4 месеца, а целта е всяка компания да намери поне един нов пазар в чужбина или поне един нов клиент там.

"Подкрепата за компаниите ще бъде напълно безплатна. Вече са проведени дискусии с оперативната програма" Иновации и конкурентоспособност "за финансиране, което ще направи инициативата по-устойчива, добави Таков.

По време на представянето си той отбеляза също, че експортният център на България ще започне да функционира в началото на 2020 г. За създаването на хъба му отне по-малко от година. Таков каза, че в началото на тази година, по време на работно посещение в Южна Корея, ИАНМСП видя подобна платформа и така се роди идеята да направим подобно нещо в България. С течение на времето идеите се усъвършенстваха и в същото време много от организациите, които днес създадоха центъра, искаха да се включат в него, когато нещата все още бяха на идеологическо ниво. "Което само по себе си е атестат, че инициативата е добра", отбеляза Таков. Той добави, че Export Hub България е много добър пример за публично-частно партньорство.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев