Членовете на ЕП призовават за правно обвързващи цели, както и за изменението на климата

Европейски парламент
03.12.2019 / 13:18

Следващата година конференцията на ООН за биологичното разнообразие, COP15, следва да бъде еквивалент на биологичното разнообразие на Парижкото споразумение за изменението на климата, казва Комитетът по околна среда.

Комитетът по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните във вторник одобри резолюция, в която излага своите предложения за позицията на Парламента за конференцията на ООН за биологичното разнообразие, която ще се проведе през есента на следващата година.

 

Правно обвързващи глобални цели

Комитетът по околна среда смята, че предстоящата конференция на COP15 относно биологичното разнообразие следва да бъде равностойността на биологичното разнообразие на Парижкото споразумение за изменението на климата и те искат ЕС да ръководи. В този контекст те призовават за правно обвързващи цели на световно и европейско равнище, за да се увеличи амбицията и да се гарантира, че действията след 2020 г. за глобалното биологично разнообразие ще бъдат ефективни. По-специално те искат 30% от природните площи да бъдат запазени до 2030 г. и 30% от влошените екосистеми да бъдат възстановени.

 

Защита на биоразнообразието чрез политики на ЕС

Депутатите призовават Комисията и държавите-членки да се ангажират с „незабавни, съществени и допълнителни“ усилия под формата на правно обвързващи цели за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, за да се постигнат целите на ЕС и да се спре настоящата траектория на загубата на биологично разнообразие.

Те искат целите за биологичното разнообразие да се вземат предвид във всички политики на ЕС и призовават биоразнообразието да бъде достатъчно финансирано в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г. (МФР), за да се постигнат целите на Визията на ООН за опазване на биологичното разнообразие от 2050 г. , Те казват, че минимум 10% от дългосрочния бюджет на ЕС трябва да подкрепи усилията за подобряване на биоразнообразието.

Депутатите също така подчертават необходимостта от по-устойчиви селскостопански и горски практики. Ролята на градските зони и градовете в опазването на биологичното разнообразие трябва да бъде по-задълбочено оценена и е необходим задълбочен анализ на всички защитени територии на ЕС, казват те.

Резолюцията беше приета с 60 гласа „за“, „против“ и 9 въздържали се.

 

Следващи стъпки

Очаква се резолюцията да бъде гласувана по време на януарското пленарно заседание през 2020 г. в Страсбург.

 

Заден план

Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие влезе в сила на 29 декември 1993 г. 15-ата среща на Конференцията на страните по КБР (COP 15) ще се проведе в Кунмин, Китай, от 19 октомври до 1 ноември 2020 г. Целта на COP15 ще бъде да бъде актуализиран стратегическият план на Конвенцията и да се приеме глобална рамка за биологичното разнообразие след 2020 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев