Румен Радев: Опазването на въздушното пространство на Република Северна Македония е национален дълг и отговорност на България

Румен Радев
04.12.2019 / 14:26

Срещата на държавните и правителствените лидери на страните-членки на НАТО в Лондон предоставя на България възможност да укрепи позициите си като фактор за стабилност в Югоизточна Европа и да защити националния си интерес. Това каза президентът Румен Радев днес пред журналисти, преди да замине за срещата на върха на НАТО в Лондон. Форумът на най-високо ниво в британската столица ще отбележи 70-годишнината на Алианса, съобщиха от пресцентъра на президента.

"България не трябва да пропуска историческата възможност да защити въздушното пространство на Република Северна Македония", заяви държавният глава. По думите му, докато преговорите в тази посока бяха отложени от българската страна за „светлото бъдеще“, когато ще имаме ескадрила от нови самолети, Гърция подписа споразумение за тази мисия. „Настоящите възможности ни дадоха шанса да изпълним изцяло тази задача без допълнителни разходи, тъй като въздушната база„ Граф Игнатиево “е възложена на тази мисия“, каза Румен Радев.

Президентът припомни срещите си с премиерите Кириакос Мицотакис и Зоран Заев през изминалите месеци, на които беше постигнато споразумение за провеждане на среща между министъра на отбраната на България и началника на отбраната с техни колеги от Гърция и Република Северна Македония за включване на България в защитата на въздушното пространство на югоизточната ни съседка. „Това не само служи за нашия национален интерес, но е и наш дълг към братската република Северна Македония и е израз на отговорност“, каза още държавният глава.

Запитан да коментира темите, обсъдени на разговорите, които българският премиер проведе в САЩ относно засиленото присъствие на силите на НАТО в Черноморския регион и създаването на военноморски координационен център във Варна, Румен Радев каза, че когато подобни теми се обсъждат и обявяват , важно е да се използва точна терминология. „Това не е основа, нито е логистично. Решенията не се вземат нито във Вашингтон, нито в Лондон, те се вземат в централата на НАТО в Брюксел. България отдавна е изразила своята позиция “, добави президентът.

По въпроса дали „НАТО е в мозъчна смърт“ по думите на президента Еманюел Макрон, държавният глава заяви, че ЕС има амбицията да бъде фактор на световната сцена и търси своето място, заедно със САЩ, Русия и Китай. За постигането на тази амбиция обаче ЕС трябва да разполага със собствени отбранителни способности, бързи механизми за изпълнение на решението и трябва да възприеме подход, като се вземе предвид, че това е не само общ пазар, но и общ политически блок.

Темите, на които ще се обсъди срещата на върха, са изграждането на съвременни способности за отбрана, средствата, отпуснати от държавите-членки за отбрана, засилване на ролята на Алианса в борбата срещу тероризма, стратегическите приоритети в областта на киберзащитата, както и политиката на НАТО на отворени врати.

В рамките на посещението си в Лондон държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще вземат участие в прием, даден от нейно величество кралица Елизабет II - кралица на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, по случай държавата и правителството лидерите на страните-членки на НАТО и техните съпруги. В различни формати държавният държавен глава ще проведе разговори с британския премиер Борис Джонсън и американския президент Доналд Тръмп. Очаква се президентът Румен Радев да проведе двустранни срещи на форума.

Делегацията, ръководена от българския държавен глава, включва Екатерина Захариева, вицепремиер по съдебната реформа и външен министър, и Красимир Каракачанов, вицепремиер по въпросите на обществения ред и сигурността и министъра на отбраната.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев