ЕС няма да може да изпълни своите екологични цели до 2020 г.

Европейски парламент
04.12.2019 / 16:04

Европейският съюз няма да изпълни своите екологични цели до 2020 г., но може да достигне тези от 2030 и 2050 г., ако се предприемат спешни действия, съобщи Европейската агенция по околна среда.

"Оценката отбелязва, че макар че повечето от целите за 2020 г. няма да бъдат постигнати, особено тези за биологичното разнообразие, все още има шанс за постигане на дългосрочните цели и цели за 2030 и 2050 г.", се казва в доклад, публикуван по време на срещата на срещата на върха на COP25, която се откри в Мадрид в понеделник.

Освен това се казва, че Европа се нуждае от „спешни действия“ през следващите 10 години, за да се справи с „тревожната скорост на загуба на биологично разнообразие, увеличаващо се въздействие от изменението на климата и свръхконсумацията на природните ресурси“.

Докладът отбелязва, че въпреки че е имало спад от 22% на емисиите на парникови газове между 1990 и 2017 г. и нарастващ дял на възобновяемата енергия, е необходим по-голям напредък.

ЕИП заяви, че от 13-те цели на политиката за биологично разнообразие, определени за 2020 г., ще бъдат изпълнени само две: определяне на морските и сухоземните защитени зони. От друга страна, „климатичните промени, въздействието на замърсяване на въздуха и шума върху околната среда и човешкото здраве също продължават да са обезпокоителни. Излагането на фини прахови частици е причина за около 400 000 преждевременни смъртни случаи в Европа всяка година, които засягат страни от Централна и Източна Европа. непропорционално. Наблюдава се и нарастваща загриженост относно опасните химикали и рисковете, които представляват. В бъдеще перспективите за намаляване на рисковете за околната среда за здравето ще бъдат подобрени с по-добра интеграция на политиките за околната среда и здравето.

Настоящите тенденции подчертават "забавяне на напредъка в области като намаляване на емисиите на парникови газове, промишлени емисии, генериране на отпадъци, подобряване на енергийната ефективност и дела на възобновяемата енергия. В бъдеще настоящият темп на напредък няма да бъде достатъчен за посрещане на 2030 г. и Климатични и енергийни цели за 2050 г. "

COP15 относно биологичното разнообразие ще се проведе следващата година в Китай, където страните ще си поставят нови цели, въпреки че целите за 2020 г. все още не са изпълнени.

„Европейската околна среда е в преломна точка. Имаме тесен прозорец от възможности през следващото десетилетие да разширим мерките за опазване на природата, да намалим въздействието на изменението на климата и да намалим радикално нашето потребление на природни ресурси. Нашата оценка показва, че постепенните промени имат доведоха до напредък в някои области, но не достатъчно близо, за да постигнем нашите дългосрочни цели. Вече имаме знанията, технологиите и инструментите, които са ни необходими, за да направим ключови системи за производство и потребление, като храна, мобилност и енергия, устойчиво. Нашето бъдеще и просперитетът зависят от това и от способността ни да впрегнем широките действия на обществото, за да постигнем промени и да създадем по-добро бъдеще, "каза Ханс Бруинсккс, изпълнителен директор на ЕИП.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев